VIDEO: Za sve koji nisu vjerovali / Diwan nudi dokaze o djelovanju masona u BiH i Srbiji

masonski znak u beogradu FOTO: Masonska piramida u Knez Mijalovoj ulici u Beogradu, ispred ulaza u Srpsku akademiju naukai umjetnosti

Nakon jednog broja komentara koje smo dobili u kojima se kaže da nije tačno da u BiH postoje organizacije Masona, Diwan vam kao dokaz nudi web stranicu Velike masonske lože Bosne i Hercegovine – www.glbih.org.

Ovo jasno pokazuje da je nastupilo novo vrijeme gdje Masoni više nisu tajno društvo, i predstavlja izlazak masona u BiH iz duboke ilegale u polujavno djelovanje. Na ovoj je stranici objavljena poruka Velikog Majstora u kojoj on tvrdi da se ”masonski lanac ponovo formira u Bosni i Hercegovini, nakon stanke od 60 godina”.

– Mi smo samo veliki entuzijasti, vrlo uspješni profesionalci, visoko ciljenjene osobe u našoj sredini. Mi malo žurimo jednostavno zato što pokušavamo nadoknaditi ono što je propušteno… , stoji u ovoj poruci. Na ovom webu se također navodi kako je Velika Loža Bosne i Hercegovine slobodnozidarsko udruženje, zakonski registrirano, sa svojim statutom i odobrenim ciljevima djelovanja.

Prema Konstituciji Velike lože BiH, slobodno zidarstvo BiH pripada sistemu tzv. Simboličkog slobodnog zidarstva i radi u tri tradicionalna simbolička stupnja. Tvrdi se kako je Slobodno zidarstvo BiH strogo ne-političko i rasprave o politici na slobodnozidarskim radovima su izričito zabranjene. Ipak, sarajevska «čaršija» tvrdi da se među masonima u BiH nalazi veliki broj poznatih političara, štoviše da upravo masonerija, domaća i svjetska, presudno utječe na politička zbivanja u državi. No, na pomenutom sajtu se nalazi i historijat masonerije u BiH. Ovdje se navodi da su postojali Slobodno zidarski – Masonski krugovi kao dio šireg Austro-Ugarskog Masonskog lanca.

  Era Kraljevine Jugoslavije (1919-1940)
  Postojale su Masonske lože u Bosni i Hercegovini kao dio Velike Lože Kraljevine Jugoslavije.
  Era II Svjetskog rata (1941-1945)
  Lože su zabranjene. Slobodno zidastvo u Bosni i Hercegovini nije postojalo.
  Era Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (1945-1991)
  Masonske lože nisu mogle biti uspostavljene zbog specifičnosti političkog režima
  Slobodno zidarstvo u državi Bosni i Hercegovini (1999-2010)
  1999. Velika Loža Austrije i Velika Loža Slovenije su pomogle u uspostavljanju prve masonske lože u Bosni i Hercegovini. Ova prva loža nije bila samostalna, imala je atribut “deputatska loža” a naziv joj je “LUX BOSNIAE”.
  2004. Velika Loža Austrije i Velika Loža Slovenije su pomogle pri formiranju druge masonske lože u Bosni i Hercegovini. Druga loža takodjer nije bila samostalna, imala je atribut “deputatska loža” a naziv je “IVO ANDRIĆ”.
  2004.  Velika Loža Austrije je pomogla pri formiranju treće masonske lože u Bosni i Hercegovini. Teća loža takodjer nije bila samostalna, imala je atribut “deputatska loža” a naziv  treće lože je “VERITAS”.
  2010. “Evropa” je loža koja je osnovana 2.10.2010 u Hramu u Sarajevu i članica je lanca loža »Evropa« koje djeluju u EU i ostalim djelovima Evrope.Loža Evropa radi u Hramu u Sarajevu, a pošto je većina Braće iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, od sljedeće godine Loža Evropa će svoje sjedište imati u Tuzli.
  2010. Ovlaštena loža “Sjeverozapadna Bosna i Hercegovina” je počela sa radom 20.3.2010 i radi naizmjenićno  u Bihaću i Banja  Luci. Večina Braće u  Ovlaštenoj Loži  Sjeverozapadna Bosna i Hercegovina je oko 10 godina radila  i radi  u Hramu u Sarajevu.

  VELIKA LOŽA U BIJELJINI

  U Srbiji trenutno postoji šest regularnih masonskih loža, ali smatra se da među njima primat ima Regularna velika loža Srbije, čiji je veliki majstor dr. Petar Kostić, a njen veliki sekretar za vanjske poslove, vodeći srpski templar Tahir Hasanović, visoki funkcionar Liberala Srbije. Hasanović je, inače, u noći uhićenja Slobodana Miloševića na Dedinju 2001. godine bio pored Čedomira Jovanovića glavni pregovarač oko Miloševićeve predaje i to u ime tadašnjeg ministra MUP-a Srbije Dušana Mihajlovića.

  Kako smo saznali, slobodni zidari u Srbiji imaju sedam masonskih hramova. Nedavno su jedan svoj hram otvorili i u Bijeljini. Ritualom “unošenja svjetlosti” formirana je loža “Svitanje” u Bijeljini, a ubrzo potom i loža Svetog Jovana Krstitelja u Banjoj Luci. Ove dvije nove masonske organizacije pod zaštitom su Velike nacionalne lože Srbije i van su organizacione šeme Velike lože Bosne i Hercegovine. Svečani čin unošenja svjetlosti obavljen je pred pedesetak novih članova Bratstva slobodnih zidara iz Republike Srpske. Naš sugovornik tvrdi da se nikada prije nije dogodilo da se u tako kratkom roku na prostoru BiH formiraju dvije masonske lože i da privuku tako veliki broj kandidata. Razlog tome je, kako kaže, nagla popularizacija masonerije, ali i spuštanje kriterija za članstvo. Također, većina kandidata u bratstvo ulazi da bi postali svemoćni vladari iz sjenke ili zbog osobne koristi. Vjeruju, naime, da će kao masoni dobivati povjerljive i važne poslove i tako ostvariti veliku materijalnu korist.

  Masoni u Vladi RS

  “Veliki odziv kandidata u Republici Srpskoj uslijedio je uglavnom iz poslovnog svijeta, zatim se priključio veliki broj uglednih liječnika, sveučilišnih profesora, ali i aktuelnih političara… Tačnije rečeno, nekoliko ministara u Vladi Republike Srpske u vrlo kratkom roku postali su slobodni zidari, tako da možemo slobodno reći da u Vladi Milorada Dodika sada radi nekoliko Masona”, kaže naš izvor. Jedan od razlog zbog kojeg su najviđenije glave u Republici Srpskoj u vrlo kratkom roku postali Masoni jeste i velika popularizacija masonerije u Srbiji. Srbijom trenutno vlada najmanje pet Masona koji se nalaze u Vladi Srbije, kaže naš sugovornik.

  U redovima Masona u Srbiji ima pet aktuelnih ministara, također ima i političara iz opozicije, međutim kodeks masonerije ne dozvoljava da se otkriva njihov identitet. To mogu da urade samo oni lično, ukoliko to žele. Spekulacije da je majstor s keceljom i mistrijom nedavno postao i premijer RS-a Milorad Dodik, naš sugovornik nije želio da potvrdi ali ni demantira, ali je kazao “gdje ima dima, ima i vatre”. Mit o Masonima kao elitnom i svemoćnom tajnom društvu u njihove redove privukla je i jednog utjecajnog vladiku iz Republike Srpske. Pretpostavljamo da se radi o, sada već bivšem, vladici Kačavendi čije se sjedište eparhije u Bijeljini nalazi nedaleko od masonskog hrama.

  “Za razliku od Udbe, Crkva nije progonila Masone, a i Kruna nam je bila naklonjena, jer su mnoge vladike (Nikolaj Velimirović) i prinčevi bili slobodni zidari. Kako je glavni engleski Mason bio kralj, a danas je to Vojvoda od Kenta, u Srbiji je prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević član Velike lože Engleske, što nama Masonima podiže ugled u narodu. Danas ne možemo da govorimo o masoneriji kao tajnoj organizaciji već kao o diskretnom društvu s određenim tajnama”, kaže naš sugovornik.

  MASONI IZ FEDERACIJE BiH

  Masoni izvode svoje tajne rituale u hramovima i to uglavnom iza ponoći. Za razliku od novopečenih Masona iz RS-a koji su pod okriljem masonskih loža iz Srbije, Masoni iz Federacije BiH pripadaju drugom distriktu, odnosno pod jakim su germanskim utjecajem, što pokazuje da se duh Austro-Ugarske kroz masoneriju obnavlja na ovim prostorima. Međutim, u Sarajevu je prošle godine uspostavljena komunikacija između Masona iz Federacije BiH i Masona koji pripadaju Velikoj nacionalnoj loža Srbije koja je pravni nasljednik Velike lože Jugoslavije. Ova loža, koja radi pod zaštitom Velike lože Francuske, pokušala je u svoje redove da regrutira viđenije intelektualce i direktore velikih kompanija iz Sarajeva. Tom prilikom nekoliko uglednih Sarajlija priključilo se ovoj loži čije je sjedište u Parizu.

  Masoni ističu da vjeruju u Velikog arhitekta univerzuma, što je zapravo sami Iblis – Sotona. Masoni pripremaju svijet za dolazak Antihrista (Dedždžala). Odatle i jedan od njihovih glavnih znakova piramida sa odvojnim vrhom i oko na njoj. Oko simbolizira samog Dedždžala, jer je i kroz vjerodostojne hadise poznato da će Dedždžal imati samo jedno oko. Dok je odvojeni vrh piramide simbol nedovršenog svijeta i misije, koji će se dovršiti upravo dolaskom lažnog mesije – Dedždžala.
  piramida
  Da masonerija u Srbiji okuplja i ugledne akademike, svjedoči piramida visoka preko jednog metra u glavnoj beogradskoj Knez Mihajlovoj ulici, ispred zgrade Srpske akademije nauka i umjetnosti. U knjigama Zorana Nenezića kao Masoni novog doba spominju se Zoran Živković, bivši srpski premijer, Vojislav Andrić, bivši potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, kao i pisci Dragan Velikić i Ratko Petrović, te novinari Boško Jakšić i Miša Brkić. Vuk Drasković, predsjednik SPO-a, 1999. godine u Grčkoj primljen je u Savez slobodnih zidara. U slobodne zidare ubrajaju se i Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova, sportski funkcionar Nebojša Leković i Goran Takač, sin pokojnog olimpijca Artura Takača. Čaršija je kao masone prozivala Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a i bivšeg predsjednika Vlade RS-a, zatim glumce Dragana Nikolića, Dragan Bjelogrlića, Branislava Lečića i Mikija Manoilovića za koga se tvrdi da se javno predstavlja kao «grand komander francuskih masona». Veliku pažnju javnosti privukla je fotografija koja je procurila u javnost sa jedne od masonskih ceremonija na kojoj se nalazi aktuelni ministar u Vladi Srbije, inače nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke, a sada visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, Goran Knežević.
  knezevicmasonFOTO: Goran Knežević, ministar u Vladi Srbije – prvi s desna

  Ugledna beogradska novinarka snimila hram Masona u Beogradu

  Ugledna srbijanska novinarka Mira Adanja Polak uspjela je da smimi tajni hram Masona u Beogradu. Autor emisije se obavezao da neće nikada reći gdje se hram nalazi. Čak i da to nekome kaže, neće vredjeti, jer su je vodili nekim skrivenim putem kojim oni nikada ne idu. U Beogradu postoji veliki broj obilježja masona koja nisu vidljiva običnim ljudima, ali masonima šalju određene poruke i nalaze se na svakom koraku. U emisiji je domaćin autora Petar Kostić, veliki mastor regularne velike lože Srbije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s